my company

my company

Archives

Pertemuan dan perpisahan... adakah suratan atau kebetulan???

Setiap pertemuan pasti akan bertemua jua dengan perpisahan, sama juga seperti kehidupan, tiba saat waktunya akan dijemput jua oleh Pemilik sebenar nyawa sekelian makhluk. Walau bagaimana pun kita tetap akan rasa sedih dengan apa yg terjadi, sedangkan kita sudah diberitahu sejak awal lagi bahawa setiap yg bermula tetap akan ada pengakhirannya, cuma caranya saja yg berbeza..

Teringat pula kenangan indah, semasa di Jordan. Disana cuaca yg amat best, 4 season.. musim panas, luruh, bunga dan salji.. paling best kenangan masa musim salji, pertama kali semasa tinggal di Mafraq(kampung) yg pekannya agak sibuk jgk dgn urusan jual beli, rumah aku masa tu tepi kedai roti tempayan n xjauh dari umah aku ada kedai arab yg baik sangat ngan kami.. nama kedai dia "Bakolah Wahid".. tapi yg sebenarnya bukan itu yg aku mahu cerita disini.. ada yg best lagii...bnyk lagii nii..hehe

Mamat, panggilan aku pada jiran arab aku, blakang umah sewa aku ada pagar yg tinggi yg memisahkan rumah aku itu dengan kawasan kampung dan juga pasar basah Mafraq. Mamat ni ada 4 orang adik, yg ingat nama hanya sorang je, Dina. Stail arab, biasa la, sempoi.. dengan rambut macam meggi, dia slalu datang umah aku, yg peliknya dia bukan datang dari depan, tapi dari blakang umah, maknanya dio lompat pagar.. huissh, terkejut mula2 aku tgk dia.. muka punye la kiut, dina tu pompuan, tapi blh lompat pagar.. memang jenis suka fly kot masa die blaja dulu..hehe, (sori dina, aku ngate kat mu sikek).. tapi adik dia yg bngsu ni lagi kiut, nama ape ntah.. aku lupa.. aku slalu wat lolok ajak dia balik mesia..kawin kat sini..(koya molep)..haha

Mamat ada gak adik laki, nama muaz, buas molek.. ada satu hari tu aku, adik aku(pehe) dan muaz ni pegi ke gim, kat situ ada tmpt main pingpong, padang bola, badminton. Masa kat jordan abah xbeli keta, jadi nak g mana2 kna la jalan kaki, gym tu punya la jauh, dalam 8km.. tapi sbb msa tu musim sejuk, kitorang jalan jela, xtrasa sangat kekeringan tekak tu..hehe.. main punya la main, tiba masa nak balik, mamat ni lambat balik sket, jadi aku balik la ngan muaz n adik aku.. time nak lintas jalan, si muaz ni wat bodo dia, pegi lintas jalan mcm tu je.. xtgk kiri kanan, masa tu ada tok arab dok drive laju sbb nak hambat lampu kuning(mcm kat mesia la, asal lampu kuning, time tu gak nak pecut), pastu tok arab ni g langgar muaz ni.. terkejut aku ngn adik aku, nalim perut pom ada..(first time tgk eksiden dpn mata, biasala bro) aku xtahu nk wat mcm mana, aku ngn adik aku pom trus blari balik umah sambil nyanyi(kudaku lari gagah berani, padahal time tu tgh risau,hehe).. masa tu pakai redah je jalan2 yg xpenah aku lalui sblm ni.(nalim perut pya pasal,huhu).. sampai kat umah dia, aku panggil ma ayah dia, aku nak bagitahu yg muaz ni eksiden.. masa tu baru lagi kat jordan, jadi xfasih sgtla bhsa arab ni.. yg lucunye aku wat isyarat tangan kat ayah dia yg muaz tu eksiden..aku cakap "ya ammu, muaz treer treet debusshh bissaiyyarah"(sambil wat isyarat dgn tgan yg muaz kena langgar).habis idea aku nk bagi klu kat ayah dia, tapi xpaham2 gak..

Aku otok(tertekan) dooh sbb ayah dia xpaham, aku pgl abah aku suruh dia oyak ke ayah muaz ni.. pastu baru nampak muka nalim ayah dio.. lepas tu kitorang naik teksi g spital, nk g tgk la keadaan muaz tu mcm mana, doktor cakap da x-ray tulang blakang, kot2 ada patah ke.. nasib baik xdop pape, aku lega.. kena maroh ko abah spukul sbb xjago budok tuh..hehe..

Abih crito pasal Mamat n family.. aku nak crita pasal akak2 yg dok kat tepi umah aku plak.. ada ramai plajar2 mesia yg duk tepi umah aku ni.. lawa2 pulak tuh..(hehe) yg paling cute dalam ramai2 nama kak hani, cute, kecik, n mudah senyum.. time dia senyum.. fuhh.. jem sero..haha.. tapi masa tu aku umur 11 tahun, dia da 24.. jauh beza tuh.. jangan pk yg pelik2 plak ye..hehe..

Aku suka lepak umah akak2 ni sbb dorang sukakan budak(masa tu aku budak lagi laa).. time jumpa tepi jalan @ kat kedai ke, dorang mesti ajak g rumah dorang, yg bestnya klu g umah akak2 ni, dorang akan masak makanan yg best2.. sedaapp dorang masak.. tapi ada satu hari tu akak tu masak mee goreng basah(brair mulut la pulop poso2 neh..hehe).. dia asal org ngri9..bau mee punye la best.. bila time dia ajak makan, skali aku makan, aku suap banyak.. pastu mata aku tiba2 merah, n kuar airmata, mulut rasa mcm nak meletop je.. akak tu tya, nape ni? aku oyak la.. pedas sangat la kak.. hooff... akak bubuh banyak mana lado?.. dia pun sengih.. tekke molek sero.. last2 xabis makan mee tu wlupun sedap.. pedas yg amat sangat woo..

Tiba pula musim salji, dgr2 cerita org kawasan tu dorang ckp kat mafraq.. tu la first time turun salji dalam masa 3-8 tahun.. pada malam harinya salji turun dengan lebat, sejuk weh.. sampai satu ketika, klu nk minum air batu, xpyh g beli kat kedai, just letak air dalam bekas, n letak kat luar umah.. esokkan hari kompom keras da.. hoho.. (xlaku la ore jjual peti gitu deh..haha).. malam tu aku ngan adik aku kuar blakang umah.. punya la seronot sbb ptama kali dapt main salji..

Esok pagi tu aku tgk depan umah, atas jalan penuh ngan salji.. wahh.. best woo, main pekong2(baling) salji.. sampai beku tangan aku.. jadi kaler biru.. kebas sampai xleh nak gerak dah.. punya la sejokk.. pastu aku ngan adik aku naik atas loteng bangunan(rumah2 arab jordan xdop atap mcm kt mesia) banyak salji atas tuh.. aku ambik, gupal2 sapa jadi besar, aku pekong ko adik aku..haha, sedap molep.. hok lucunya, lepas pado gupal salji tu, g pekong tok arab.. otok tok arab sapa ngepek bobe bobe.. aku xpaham apa dia ckp.. padan muka dia.. haha..

Dipendekkan cerita, tiba la masanya aku n famly nak balik mesia.. waktu tu terpaksa balik coz ekonomi merudum.. time tu tahun 98.. so, terpaksala.. dalam hati xnak balik lagi sebb masih xpuas lai menerokai bumi anbia` tu yg penuh dgn kesan2 sejarah... selamat tinggal Ashabul Kahfi, slmt tggl Laut Mati, selamat tggl Petra, selamat tggl Aqobah, dan yg teristimewa, selamat tinggal Mafraq dan penduduk disitu.. terutamanya mamat n famly...n kat tok arab yg slalu lepak depan kedai roti ppaye depe umoh.. yg lepak ramai2 sambil isap syisya.. huhu...

Paling sedih skali masa kat epot... da menjadi adat kat jordan, klu ada student yg nak balik mesia, mesti sewa bas utk antar kitorang balik... masa tu sangat sayu, bila tgk muka akak2 yg slalu wat joke, slalu masak, n time raya datang memeriahkan umah kitorang.. n paling2 sedih skali bla naik flight, waktu tu malam.. time kapal terbang da naik.. just nampak lampu2 je.. sedih sangat2.. slmt tinggal Jordan!!!....

--------------------------------------------------------------------

Teringat kisah2 lucu, suka dan duka zaman kanak2, g skolah naik bas, balik kul 4 ptg, balik pom naik bas, tapi best la jugak.. dapat dok seat blakang skali.. memang seat utk aku, adik aku n da geng.. klu sapa2 naik n dok kat situ, kompom kena hambat dok depan.. sampaikan pokcik bas kenal doh aku n da geng ni.. nakalyoo zame budok2..

Di skolah plak, blaja mcm biasa, cuma kaedah lebih islamik sket.. yg mana bila surau skolah azan, terus brenti blaja n siap2 nak g surau.. time dok dalam surau plak, pakat berebut nak dok saf kat pintu.. hehe.. paham2 jela.. masa kelas 2, masuk pulok briget bakti.. kawat gi kawat mari.. ptg khamis biasanya ada latihan sampai asar, kawad jela.. rasa macam anak itik pun ada gak..haha.. tapi yg paling xbestnya, masa dari darjah 2 lagi aku ni xminat math.. tak tahu la bakpo.. isk3.. payah nak rungkai misteri so neh.. huhu.. bila imbas kembali, rasa macam nak kembali je ke zaman kanak2.. time balik skolah plak naik bas ramai2.. ada la sorang aweks ni,hehe.. aku usha lbh kurang je.. nama dia tuutt... anak doktor, cute jgk la.. tapi dia jenis malu2.. hehe.. budak2..biasa la..

Zaman remaja bermula pada tahun 2000, ketika itu aku form 2, masa tu la banyak perkara yg org pggl kemuncak perangai seseorang remaja.. klu pada masa tu xde harapan nak maju dalam pelajaran.. masa depannya akan turut zero, zero dalam pelajaran, n mgkn no 1 dalam aspek yg lain.. Alhamdulillah, berkat sabar ore tua aku jaga aku jak budok sapa besar ni, wlupun kade2 langgar jugak hok dio larang, tapi sume tu mgajar kita erti berdikari.. zman remaja kena la nakal sket..ko guano?

Zaman sekolah, aku xdok cerita sangat sebb aku kurang aktif dalam bersahabat ni. skoda2 jah.. tapi ada la sore dua hok rapat.. n pada zaman sekolah juga la aku mula bermain dgn cinta, mungkin cinta monyet, ada la satu cite ni.. skali pikir klakar pom ader..hehe..or what ever la.. Mak ayah dia bangga sbb aku dapat ubah perangai dia.. sampaikan suatu hari, kakak dia yg tulis surat pada aku mgucapkan terima kasih kerana dapat mengubah adiknya itu.. cuma sampai sekarang aku xfaham, dari segi apa dia berubah? aku aku xmemilih n selidiki sewaktu mula2 berkenalan ngn dia dulu..?klu blh aku ingin bertemu famlynya, tanya mgapa jadi begtu... tapi... kami da lost contact.. adakah petemuan itu suratan atau kebetulan???

-----------------------------------------------

Dewasa ini pula menunjukkan bahawa minda dan mentaliti kita akan meningkat, sama juga dengan peningkatan dalam pendidikan.. aku dapat masuk U pada tahun bla..bla.. coz bla.. bla.. pertemuan pertama dengan rakan2 sekuliah pada masa tu biasa aje sbb kami xpenah jumpa pom.. Cuma soang dua tu ada la coz dapat temuduga kat satu tempat, satu hotel...

Maka dengan itu,(cewah..) bermulalah satu dimensi pengajian peringkat tinggi aku disalah satu ipt kat ganu kittee... dalam masa 3 tahun belajar dan belajar, banyak pertemuan dan perpisahan yg berlaku, antaranya bila ada cozmet aku yg kawen awal(girl besenye).. n ada juga yg masuk kat situ sebagai tumpangan(saje2 masuk coz nk tggu klu dapat pggilan kt U lain)...maka disitu da wujud perpisahan antara rakan2 sekelas.. n bila da habis setiap semester, berlaku pula satu perpisahan “kecil”(iaitu lect yg ngaja sblm ni xkn ngaja sem dpn).. dlam masa 3 tahun tu juga la banyak kenangan2 yg xbisa aku lupakan.. balik kampung ngan kawan2 sama2, pantang jumpa jalan street je.. mula la nak jadi superman(ane nga kerol skalo..haha).. ada gak yg koya meniarap padahal moto naik xsampai pom 100km/j..haha.. n paling best, kenangan balik kampung ngan moto konvoi ramai2.. dalam bulan puasa plak tu.. ada gak konvoi balik kampung masa dalam hujan.. habis basah.. pendek kata, banyak kenangan aku n member2 masa kat ipt dulu.. rasa mcm nak ulangi je kenangan dulu, biar sentiasa segar dalam ingatan.. fuhh..

Dalam berkawan.. ada yg rapat n ada yg kurang rapat.. n ada juga yg “spesel”(ingt ABC je ke ada spesel?hehe).. terlalu banyak pertemuan yg berlaku tanpa aku sedari.. kadang2 ianya hadir tanpa diduga.. dan aku gembira dengan pertemuan itu.. kerana setiap pertemuan pasti akan membuahkan kegembiraan dalam hati kita.. sapa xgembira klu dapat member yg satu kepala.. tol x?? Dapat wat perkara yg kita minat sama2, g ronda2 kt bandar, merempit sama2(koya molep,haha).. dan member yg dapat bagi nasihat dan tumpang ilmu.. memg betul ckp orng, stiap pertemuan pasti ada perpisahan.. tapi kenapa perlu berpisah?? Klu perlu n merancang nak sngt kepada perpisahan.. kenapa mulakan pertemuan..?? andai betul2 inginkan perpisahan.. atas pilihan sendiri.. tak perlu lagi adakan pertemuan.. tak perlu wujudkan dan adakan lagi perbincangan jika sblm ini alasan perpisahan yg menjadi taruhan.. pertemuan dan perpisahan.. adakah semua itu suratan atau hanya satu kebetulan???

...................................................................

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan


-Kenny Remy Martin (Kenny Tay / Habsah Hassan)

Terdapat ralat dalam alat ini